Kuchnia

palce lizać

Składniki

250g serka mascarpone
przyprawa do kurczaka
makaron muszelki
puszka krojonych pomidorów
500g passaty pomidorowej
szpinak mrożony lub świeży
duży filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
150g parmezanu
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, podsmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Na oddzielnej patelni wrzucić szpinak by się rozmrażał, gdy woda wyparuje dodać czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie dodać do szpinaku 250g serka mascarpone, 100g parmezanu i usmażonego kurczaka, całość razem wymieszać.

Na rozgrzaną patelnie wrzucić puszkę pomidorów i passate pomidorową, całość razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i oregano.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente, odcedzić
i ostudzić. Wypełnić muszelki farszem. Do żaroodpornego naczynia wylać sos, ułożyć na nim faszerowane muszle, posypać resztą startego sera. Zapiekać w temp. 180C przez 40 min.
Z tej porcji wychodzą dwa naczynia żaroodporne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation